Rakovina kože

Nemelanómová rakovina kože: Prevenciou môžu byť návyky, ktoré získame už v škôlke

23

jan 2024

0

31.5.2022

Opakované spálenie najmä v detskom veku môže viesť k neskorým nežiaducim účinkom slnečného žiarenia, medzi ktoré patria kožné nádory a predčasné starnutie kože. Môžu za to najmä nesprávne návyky a nedostatočná ochrana pred slnečným žiarením už v predškolskom veku.
Až 50 % kumulatívnej dávky UV žiarenia človek dostane pred 18. rokom života. Pravidelné používanie správnej fotoprotekcie s ochranným faktorom SPF nad 15 počas prvých 18 rokov života, ochrana pred slnkom vhodným oblečením, pokrývkou hlavy a krku a ochranou očí môže znížiť riziko vzniku nemelanómovej rakoviny kože až o 78 %.

OZ pacientov s dermatologickými malignitami spustilo edukačný projekt „SunSafe Kids“, ktorého cieľom je zlepšiť prevenciu vzniku kožných nádorov u rizikových skupín ako aj budovať povedomie o potrebe ochrany pokožky už od útleho veku dieťaťa. V spolupráci s vybranými materskými školami sa snažíme vytvoriť preventívny vzdelávací program pre deti, ktorý by mohol byť postupne adaptovaný do ďalších škôlok. Chceme prispieť k tomu, aby si SUNSAFE návyky postupne osvojovali učitelia, deti aj rodičia a spoločne tak pomáhali chrániť citlivú detskú kožu pred nebezpečnými ochoreniami do budúcnosti.

Celá tlačová správa tu: Tlačová správa SunSafe Kids

Fotky za akcie SunSafe Kids: