Rakovina kože

Vyšetrenie znamienok v lodenici

17

apr 2024

0

17.4.2024

Predstavujeme náš najnovší edukačno-osvetový projekt SunSafe Sport.

V lodenici Kanoistického klubu Karlova Ves sa pod záštitou župana Bratislavského samosprávneho kraja uskutočnil dermatologický skríning – vyšetrenie kože a materských znamienok členov vodáckych a turistických klubov. Ide o jedinečnú príležitosť ukázať, aký význam má prevencia a včasná diagnostika pri ochrane športovcov pred nádorovými ochoreniami kože. Práve športovci patria do rizikovej skupiny ohrozenej vznikom nemelanómovej rakoviny kože.

Cieľom preventívnej akcie bolo upozorniť na dôsledné dodržiavanie pravidiel ochrany pred slnečným UV žiarením a osvojenie si základných návykov pri pobyte na slnku: nosiť vhodné oblečenie a pokrývku hlavy, používať ochranný krém, slnečné okuliare, zdržiavať sa v tieni a pravidelne si kontrolovať pokožku.

Na aprílovom skríningu v lodenici vyšetrila dermatologička 55 osôb vo veku od 27 do 80 rokov. Zachytili sme 2 aktinické keratózy, 5 bazocelulárnych karcinómov a podozrenie na malígny melanóm. Pacienti s podozrivými zmenami boli odoslaní na ďalšie vyšetrenie k dermatológovi, príp. im bol odporučený chirurgický zákrok (výber znamienka).

Ďakujeme Všeobecnej zdravotnej poisťovni za podporu projektu.

Projekt SunSafe finančne podporuje Národný onkologický inštitút zo zdrojov MZ SR.

Fotky z akcie SunSafe Sport