Rakovina kože

O aktinickej keratóze

03

máj 2022

0

Aktinická keratóza (AK) je veľmi častým typom kožných lézií. Vo všeobecnosti je prekancerózna, ale ak sa nelieči, môže sa vyvinúť na spinocelulárny karcinóm.

AK môže vzniknúť u kohokoľvek, ale najčastejšie sa vyskytuje u ľudí so svetlou pleťou, v strednom veku a starších ľudí, ale u tých, u ktorých ju diagnostikovali už v minulosti. Tiež známa ako „slnečná keratóza“ je spôsobená nadmerným vystavovaním sa UV žiareniu zo slnka a/alebo solárií. Špeciálne rizikové skupiny, ako sú príjemcovia orgánových transplantátov (OTR) a iní chronicky imunosuprimovaní ľudia, ako aj tí, ktorí pravidelne podstupujú dialýzu, majú zvýšené riziko vzniku AK.

AK je chronický stav, ktorý sa často opakuje. Ak sa u niekoho vyvinú lézie AK, je náchylnejší na rozvoj nových a staré lézie majú tendenciu sa objaviť znova. AK sa môže vyskytovať kdekoľvek na tele, ale najčastejšie sa nachádza v oblastiach viac vystavených slnku, ako je tvár, krk, uši, hrudník, ruky, dolné končatiny a pokožka hlavy.

Včasná liečba AK môže zabrániť tomu, aby sa stali rakovinovými, preto je dôležité čo najskôr skontrolovať všetky podozrivé prejavy.

Jednotlivé lézie sa často zmrazujú tekutým dusíkom a prípady viacnásobných lézií možno liečiť lokálne pomocou lekárskych krémov, ktoré buď stimulujú lokálnu imunitnú odpoveď, robia rakovinové bunky citlivými na svetlo, alebo obsahujú chemoterapeutické lieky.