Rakovina kože

Aké sú najčastejšie povery spájané s kožou, znamienkami a melanómom?

29

jún 2022

0

Mýtus: Ak si dám znamienko vyrezať, dôjde k jeho rozsevu…

Fakt: Táto často zakorenená mylná predstava vychádza z nesprávne vysvetľovanej skúsenosti. Určite vo svojom okolí nájdete niekoho, kto išiel na operáciu nádoru, vrátil sa z nemocnice a neskôr sa uňho objavili nádorové metastázy. Môže tak vzniknúť dojem, že ak by nedovolil, aby sa v jeho nádore „špárali“ chirurgovia, rakovina by sa mu „nerozliezla“ po tele. Realita je však iná. Práve takýto pacient vyhľadal lekára neskoro. Z nádoru ešte pred jeho odstránením stihli v organizme vzniknúť nové „dcérske ložiská“, ktoré sa prejavili neskôr, až po odstránení „rodičovského“ nádoru. Pacienta teda „nezahubil“ chirurg, ktorý „rodičovský“ nádor vyrezal, ale neskorý príchod pacienta k odborníkovi.

Onkodermatologička Murárová v relácii „Ide o zdravie“: Môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu?

Mýtus: Je to dobré, podozrivé materské znamienko sa začína odfarbovať, stráca pôvodnú farbu, obranný systém tela sa s ním teda pravdepodobne vyrovnal…

Fakt: Takéto zmeny sa môžu diať v tzv. regredujúcom, ustupujúcom melanóme, čiže nemusia byť vôbec priaznivým znamením. Podobné zmeny pôvodne pokojného materského znamienka by v nás nemali vzbudzovať dojem, že je všetko v poriadku. Mal by to byť pre nás rovnako závažný dôvod na návštevu odborníka, ako keď materské znamienko mení svoj tvar a farbu smerom k tmavšiemu odtieňu.

Mýtus: Z materského znamienka mi vyrastajú chlpy. Nemusím sa teda obávať kožnej rakoviny.

Fakt: „Vlasaté“ vrodené materské znamienka majú rovnaký sklon k možnému zhubnému bujneniu ako akékoľvek iné pigmentové névy – znamienka.

Mýtus: Plochým znamienkam nemusím venovať veľkú pozornosť, nebezpečnejšie sú tie, čo vyrastajú nad okolitú kožu…

Fakt: Pri pravidelných kontrolách svojej kože je treba venovať pozornosť všetkým materským znamienkam. Tzv. intradermálne névy vyrastajúce nad kožný povrch, ktoré sú nápadnejšie a z kozmetického hľadiska väčšmi prekážajúce, takmer nikdy nie sú príčinou vzniku melanómu. Na druhej strane viaceré ploché znamienka sú z hľadiska svojho bunkového zloženia mnoho „živšie“ a zhubný melanóm sa z nich môže vyvinúť oveľa skôr. Takéto rozdiely najlepšie posúdi skúsené oko odborníka vyzbrojeného špeciálnymi optickými vyšetrovacími prístrojmi.

Mýtus: Strhol som si materské znamienko. Krvácalo to, asi už mám rakovinu…

Fakt: Strhnutie „pokojného“ materského znamienka nie je nijakou tragédiou. Poranené znamienko treba dobre vydezinfikovať a väčšinou sa samo úplne zhojí. Ak nedôjde k úplnému zhojeniu poraneného znamienka, je vhodné vyhľadať kožného lekára, ktorý ložisko skontroluje a zváži ďalší postup. Úplne iná vec je však v prípade, ak znamienko začne krvácať samo od seba.

Mýtus: Melanóm nazývajú aj čiernou rakovinou. Je preto vždy tmavý…

Fakt: Nie je to pravda. V abecede melanómu sa dozviete, že zhubné znamienka síce majú väčšinou rôzne odtiene hnedej či čiernej farby, no môže sa v nich objaviť dokonca aj červená, biela, ale aj modrá farba! Melanómy môžu nielen tmavnúť, ale môžu, naopak, farbu aj strácať. Melanóm môže niekedy vyzerať len ako dlho sa nehojaca, mokvajúca a svrbiaca „vyrážka“. Agresívny typ melanómu je často úplne bez pigmentu, objaví sa ako rýchlo rastúci ružový uzlík.