Rakovina kože

Prichádza čas na kontrolu materských znamienok!

04

okt 2021

0

Babie leto a začínajúca sa jeseň sú ideálnymi  obdobiami na kontrolu pokožky. Doposiaľ sme si užívali letné lúče slnka a vystavovali sa UVB a UVA žiareniu, ktoré či chceme, alebo nie zanechá vždy na našej koži pamäťovú stopu. Prípadné zmeny našich materských znamienok alebo novovzniknuté kožné útvary je potrebné pravidelne kontrolovať a konzultovať s dermatológom. Nájdite si čas na návštevu kožného lekára, pretože včasné vyšetrenie môže zabrániť prípadným vážnym komplikáciám. V ďalšom čísle našich noviniek Melanóm Info vám prinášame užitočné informácie o prevencii, diagnostike a liečbe kožných nádorov. Zároveň si vás dovoľujeme pozvať na 5. ročník jediného podujatia pre verejnosť TRH KOŽE, kde môžete svoje prípadné problémy konzultovať priamo s kožnými lekármi a vypočuť si odborné prednášky dermatológov. Po prvý raz sa bude Trh kože konať naraz v troch mestách v sobotu 23. októbra od 10.00 do 18.00 hod.

Kto má zvýšené riziko vzniku melanómu?

  • osoby s fototypom I. a II. (bledá, pehavá pokožka, plavé alebo ryšavé vlasy, modré či zelené oči, tzv. keltská rasa); takí, čo sa opália len mierne, ale „pripečú“ alebo spália sa prakticky vždy alebo veľmi často
  • ľudia s mnohými materskými znamienkami; viac ako 50 névov zvyšuje riziko vzniku melanómu dvojnásobne
  • ľudia, ktorí sa opakovane spálili na slnku
  • ľudia, ktorých priamy pokrvný príbuzný mal melanóm; vtedy riziko osemnásobne stúpa
  • ľudia s bledou pokožkou, ktorí žijú v exotických krajinách v Ázii, v Afrike a v Austrálii, čiže v oblastiach blízko rovníka s vysokým UV indexom
  • pracovníci v stavebnom priemysle, cestári či poľnohospodári, ktorí sú chronicky vystavovaní slnku (najčastejšie však mávajú iné druhy rakoviny kože na odkrytých častiach tela)
  • pacienti po transplantáciách a pacienti na dlhodobej imunosupresívnej liečbe

Mohli vznik melanómu ovplyvniť naši rodičia?

To, či raz dostaneme rakovinu kože, mohli do veľkej miery ovplyvniť práve naši rodičia. Ku vzniku melanómu prispieva opakované vystavovanie sa UV žiareniu už v detskom veku. Človek dostane až 50 % celoživotnej dávky UV žiarenia pred 18. rokom svojho života! Preto je veľmi dôležité chrániť pred intenzívnym slnečným žiarením najmä deti. Odhaduje sa, že už jedno spálenie slnkom v detstve, ktoré spôsobí pľuzgiere, riziko vzniku melanómu v neskoršom živote zdvojnásobuje. Poškodzovanie kože sa totiž hromadí, ide o tzv. kumulatívny efekt. A koža nezabúda!