Rakovina kože

Nádory kože – Najčastejší je bazalióm, melanóm zas rýchlo metastázuje

18

nov 2021

0

Medzi troma najčastejšími nádormi kože je istý rozdiel. Zatiaľ kým melanóm je najobávanejší z dôvodu rýchlych metastáz, až 98 % prípadov rakoviny kože tvoria nemelanómové nádory. Tzv. profesionálna rakovina kože, ktorá vznikla chronickým poškodením kože UV žiarením, je zas v Nemecku najčastejšie hláseným zhubným nádorom z povolania.

„Predčasom prišiel do mojej ambulancie pacient, sedemdesiatnik. Vrch hlavy bez vlasov mal pokrytý tzv. aktinickou keratózou, čo je predstupeň rakoviny kože, a už tam mal aj prvé spinaliómy. Za uchom mal tiež recidivujúci nádor. Celý život pracoval ako murár, čiže v exteriéri. Keď som sa ho opýtala, či niekedy nosil pokrývky hlavy, alebo sa natieral krémom s ochranným UV faktorom, pozeral na mňa, že čo od neho chcem,“ hovorí onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD., z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Spinocelulárny karcinóm (spinalióm) je tiež druh nádoru kože, ktorý metastázuje, hoci nie tak rýchlo ako melanóm. Starší ľudia majú predovšetkým bazaliómy, čo sú nádory na koži, ktorá je chronicky nadmerne celoživotne vystavená slnku. Hoci metastázujú len zriedka a veľmi neskoro, môžu pripomínať ekzém a pacienti s nimi občas prídu až vtedy, keď im onkochirurg na tvári musí doslova odstrániť časť lícnej kosti aj s okom a podobne.

Rekonštrukcie tváre po bazaliómoch

Svoje skúsenosti s tým má prednosta Kliniky ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v bratislavskom Ružinove MUDr. Ladislav Czakó, ktorý so svojím tímom robí rekonštrukčné operácie tváre. ,,Bohužiaľ, mávame pacientov s recidívou bazaliómu, pretože z rôznych dôvodov im ho nebolo možné vyoperovať celý. Lenže aj bazalióm sa dokáže šíriť a treba si uvedomiť, že môže začať agresívnejšie rásť, keď doň niekto zareže a nevyberie ho kompletne. Takisto sa už stalo, že bol vyoperovaný celý, napriek tomu na tom istom mieste vznikol znovu ako sekundárny nádor. A stáva sa aj to, že sa bazalióm zmení na skvamocelulárny karcinóm, čiže spinalióm,“ dodáva chirurg, ktorý unikátnym spôsobom nahrádza chýbajúce časti tváre s pomocou kosti na nohe.

Menej diagnostikovanej kožnej rakoviny, častejšie na ňu umierame

Výskyt malígneho melanómu, najzhubnejšej formy rakoviny kože, narastá každoročne zhruba o päť percent. V Európe je to 150-tisíc nových prípadov ročne. Zatiaľ čo výskyt na stotisíc obyvateľov je v Európe 22,9 a na Slovensku 16, mortalita v Európe je 3,5 na stotisíc, na Slovensku však šesť prípadov na stotisíc! Máme menej diagnostikovanej tejto rakoviny, ale častejšie na ňu umierame.

Podľa MUDr. Zuzany Murárovej je melanóm najčastejšie zhubné ochorenie u žien do štyridsiatky. Keďže postihuje čoraz mladšie ročníky a vek pôrodov sa posúva čoraz vyššie, nezriedka sa stáva, že tento zákerný zhubný nádor odhalia na koži aj budúcej mamičke. Melanóm vzniká najmä na základe nárazového vystavovania sa slnku (napr. na dovolenkách) a jeho výskyt podporujú spálenia kože (aj tie v detstve) i pobyty v soláriu. Bazaliómy a spinaliómy (nemelanómová rakovina) sú výsledkom chronického dlhodobého vystavovania sa slnku a ich riziko trojnásobne zvyšuje práca v exteriéri trvajúca dlhšie ako päť rokov. Aj preto sa im hovorí ,,profesionálna rakovina“. Koža si pamätá. Často vznikajú z tzv. aktinickej keratózy, čo je akýsi predstupeň nádoru.

Nádory kože

Malígny melanóm: metastázuje veľmi rýchlo, nádor z pigmentových buniek, ale len jedna tretina vzniká z materského znamienka, väčšinou ako nový útvar na zdravej koži, môže rásť do plochy, ale aj do výšky

Bazocelulárny karcinóm (bazalióm): metastázuje zriedkavo, výskyt u bielej populácie 18 až 40 %, v súvislosti so starnutím populácie bude mať bazalióm čoskoro vyšší výskyt ako všetky ostatné nádory dohromady

Spinocelulárny karcinóm (spinalióm): metastázuje, druhý najčastejší po bazalióme (na štyri bazaliómy sa vyskytuje jeden spinalióm)

Raritné nádory: karcinóm z Merkelových buniek, kožné lymfómy, Kaposiho sarkóm (prepojený najmä s diagnózou AIDS)