Rakovina kože

Mýty a povery o melanóme

29

júl 2021

0

Ak si dám znamienko vyrezať, dôjde k jeho rozsevu…

Táto často zakorenená mylná predstava vychádza z nesprávne vysvetľovanej skúsenosti. Určite vo svojom okolí nájdete niekoho, kto išiel na operáciu nádoru, vrátil sa z nemocnice a neskôr sa uňho objavili nádorové metastázy. Môže tak vzniknúť dojem, že ak by si v nádore nenechal „špárať“ chirurgami, rakovina by sa mu „nerozliezla“ po tele. Realita je však iná. Práve takýto pacient vyhľadal lekára neskoro. Z nádoru ešte pred jeho odstránením stihli v organizme vzniknúť nové „dcérske ložiská“, ktoré sa prejavili neskôr, až po odstránení „rodičovského“ nádoru. Pacienta teda „nezahubil“ chirurg, ktorý „rodičovský“ nádor vyrezal, ale neskorý príchod pacienta k odborníkovi.


Je to dobré, podozrivé materské znamienko sa začína odfarbovať, stráca pôvodnú farbu, obranný systém tela sa s ním teda pravdepodobne vyrovnal…

Takéto zmeny sa môžu diať v tzv. regredujúcom, ustupujúcom melanóme, čiže nemusia byť vôbec priaznivým znamením. Podobné zmeny na pôvodne pokojnom materskom znamienku by v nás nemali vzbudzovať dojem, že je všetko v poriadku. Mal by to byť pre nás rovnako závažný dôvod na návštevu odborníka, ako keď materské znamienko mení svoj tvar a farbu smerom k tmavšiemu odtieňu.


Z materského znamienka mi vyrastajú chlpy. Nemusím sa teda obávať kožnej rakoviny, lebo ide o niečo podobné, ako je bradavica…

„Vlasaté“ vrodené materské znamienka majú rovnaký sklon k možnému zhubnému bujneniu ako akékoľvek iné pigmentové névy – znamienka.


Plochým znamienkam nemusím venovať veľkú pozornosť, nebezpečnejšie sú tie, čo vyrastajú nad okolitú kožu…

Pri pravidelných kontrolách svojej kože je treba venovať pozornosť všetkým materským znamienkam. Tzv. intradermálne névy vyrastajúce nad kožný povrch, ktoré sú nápadnejšie a z kozmetického hľadiska väčšmi prekážajúce, takmer nikdy nie sú príčinou vzniku melanómu. Na druhej strane viaceré ploché znamienka sú z hľadiska svojho bunkového zloženia mnoho „živšie“ a zhubný melanóm sa z nich môže vyvinúť oveľa skôr. Takéto rozdiely najlepšie posúdi skúsené oko odborníka vyzbrojeného špeciálnymi optickými vyšetrovacími prístrojmi.


Strhol som si materské znamienko. Krvácalo to, asi už mám rakovinu…

Strhnutie „pokojného“ materského znamienka nie je nijakou tragédiou. Poranené znamienko treba dobre vydezinfikovať a väčšinou sa samo úplne zhojí. Ak nedôjde k úplnému zhojeniu poraneného znamienka, je vhodné vyhľadať kožného lekára, ktorý ložisko skontroluje a zváži ďalší postup. Úplne iná vec je však v prípade, že znamienko začne krvácať samo od seba.


Ak si podozrivé znamienko alebo znamienka dám odstrániť, inde sa mi aj tak vytvoria ďalšie…

Táto teória zachovania rovnováhy, čo sa týka množstva znamienok, nie je správna. Každému človeku na tele počas života pribúdajú materské znamienka preto, lebo odumreté bunky na povrchu pokožky neustále nahrádzajú nové a tie môžu tvoriť rôzne nové zhluky pigmentových buniek. Čo sa týka množstva materských znamienok, dnes už nie je tendencia odstraňovať všetky znamienka a posiať kožu pacienta množstvom jazvičiek. V minulosti takíto ľudia vyzerali, akoby ich prehodili cez sklený výklad. Vyberajú sa len skutočne rizikové znamienka. Pacienti s viacpočetnými, ale pokojnými znamienkami ostávajú v sledovaní. Je ale dobré odstrániť znamienko, ktoré sa nachádza na mieste chronického dráždenia (napr. v mieste gumy od spodnej bielizne, kostice od podprsenky a podobne).


Melanóm nazývajú aj čiernou rakovinou. Je preto vždy tmavý…

Nie je to pravda. V abecede melanómu sa dozviete, že zhubné znamienka síce majú väčšinou rôzne odtiene hnedej či čiernej farby, no môže sa v nich objaviť dokonca aj červená, biela, ale aj modrá farba! Melanómy môžu nielen tmavnúť, ale môžu naopak farbu aj strácať. Melanóm môže niekedy vyzerať len ako dlho sa nehojaca, mokvajúca a svrbiaca „vyrážka“. Agresívny typ melanómu je často úplne bez pigmentu, objaví sa ako rýchlo rastúci ružový uzlík.