Rakovina kože

Ako sa odlišujú melanómové a nemelanómové nádory

18

nov 2021

0

Kožnú rakovinu rozdeľujeme na dve hlavné kategórie: melanómové nádory a nemelanómové nádory. Melanóm vzniká z pigmentovej bunky a nemelanómové nádory z epiteriálnej bunky – z kože. Pigmentová bunka je totiž iného pôvodu než kožná.

Koža sa vyvíja z určitých vrstiev, a keď do nej vycestujú pigmentové bunky, ktoré tam nepatria, ak sa ,,zvrhnú“, majú tendenciu z kože ,,utekať“. Preto je melanóm často taký agresívny. Nádory, ktoré vznikajú na koži z kožných buniek, ako sú bazocelulárny a spinocelulárny karcinóm (bazalióm a spinalióm), patria tiež medzi zhubné nádory, no nemajú až takú tendenciu rýchlo rásť a šíriť sa.

Je logické, že väčšina kožných nádorov vzniká následkom vysokej expozície UV žiarenia na kožu. Pre nás, Európanov, je však zaťažkávajúca aj zima v prípade, že niekto ide na exotickú dovolenku. To je niekedy pre kožu ešte väčšie riziko ako samotné leto. Na leto sa totiž neraz pripravíme skôr a postupne sa opálime. No ak sa to nerešpektuje, je problém, preto je veľký výskyt melanómov vo vyspelých krajinách západnej Európy, ktorých obyvatelia chodia na opakované dovolenky do exotiky. Mnoho ľudí si myslí, že sa natrie krémom a nespáli sa. Je to však obrovský šok pre kožu.

(Onkodermatologička MUDr. Desana Borecká pre týždenník TÉMA 29/2021).