Rakovina kože

Mám rakovinu kože, je to šok, ale čo ďalej?

01

nov 2016

0

Ste v situácii, keď vám lekár oznámil vašu diagnózu. Pacienti to vlastnými slovami často popisujú ako šok. Emócie sú ako na hojdačka, ale čokoľvek pacient prežíva, môže byť veľmi intenzívne. Silný strach, úplná bezradnosť, obrovský hnev, neopísateľný smútok. Tiež pocity osamelosti nie sú výnimkou.

Vnímanie sa zaseklo na slovách rakovina kože a ostatné vety, ktoré lekár hovorí nie ste schopný ďalej vnímať. Počujete slová, hlas ktorý ich hovorí, ale nevnímate ich obsah, nič.

Tip: Je dobré, ak na vyšetrenie, alebo na konzultáciu k lekárovi, keď vám ide oznámiť výsledky testov a vyšetrení vás sprevádza blízka osoba. Okrem toho, že nebudete na túto ťažkú situáciu sami od prvej chvíle, môže byť táto osoba nápomocná práve v tom, že bude počúvať slová lekára, ktoré sú pre vás v danej chvíli ťažko zapamätateľné.

Aj pre tieto situácie je tu naša poradňa a pomoc pre vás. Ak cítite, že ste na to sami, že je toho na vás priveľa, neváhajte nás kontaktovať.

Každý pacient, každý z vás je jedinečný. A každý má aj svoj jedinečný spôsob, ako s chorobou pracuje, aký postoj k nej zaujme. A ani toto nie je nemenné. Jeden deň cítite odhodlanie a vnútornú silu postaviť sa chorobe tvárou, na druhý deň upadáte do smútku a depresie. Všetky tieto pocity sú správne, lebo sú vaše. Sú autentické a máte právo sa cítiť tak, či onak, presne ako seba a chorobu v daný deň prežívate.

Čo okrem vás samých má vplyv na to ako chorobu prežívate, je vaše najbližšie okolie, zázemie, v akom štádiu ochorenia ste a ako náročná je vaša liečba a tiež aj váš vzťah s vaším lekárom, prípadne lekármi. Skúste si odpovedať na to, kto z okolia vám dáva pocit istoty, s kým a v akých situáciách sa cítite bezpečne a dôverne a práve počas liečby majte okolo seba týchto blízkych ľudí a ak je to možné vyhýbajte sa situáciám, ktoré vás vyčerpávajú, stresujú, rozčuľujú.